Što god prodavali, najvažnije je dobro predstaviti proizvod potencijalnim kupcima!

Ormar vam je pretrpan, već dvije godine čekate priliku da napokon upotrijebite bušilicu koju ste kupili na sniženju ili želite napokon prodati automobil?

Provjerite ovih 6 koraka i brzo prodajte rabljene stvari na Total Oglasniku, te zaradite nešto novaca za proizvod koji vam je uistinu potreban.

1. Razmislite što želite prodati!

Glavni razlog zašto nam se teško odlučiti na prodaju je neki oblik ’emocionalne’ vezanosti za predmet. Bilo da se radi o haljini na kojoj ste otišli na prvi spoj ili prvom automobilu koji ste kupili, nije lako zauvijek se odvojiti od tih predmeta.

Stoga je važno biti iskren prema sebi i zapitati se:

  • kada sam zadnji put upotrijebio/la predmet?
  • kada ću ga sljedeći put upotrijebiti (i hoću li)?
  • treba li mi stvarno?
  • stvara li mi dodatnu vrijednost ili samo trošak?
  • mogu li sa zarađenim novcem od prodaje kupiti nešto što mi stvarno treba?

Ako ste sigurni da vam taj predmet uistinu ne treba, da ga više nećete koristi, ali i da možete dodatni novac uložiti u nešto želite ili trebate – odluka je pala! Sada trebate što bolje predstaviti proizvod kako bi se potencijalni kupci odlučili na kupnju baš od vas.

2. Dovedite predmet u top stanje

Iako prodajete rabljeni predmet ili predmete, to ne znači da mora biti u lošem stanju. Odnesite onu haljinu na kemijsko čišćenje, operite automobil izvana i iznutra, sredite stan koji želite iznajmiti i ukrasite ga sitnicama, očistite mobitel antibakterijskim vlažnim maramicama…

Predstavite najbolje moguće stanje onog što prodajete jer tako pokazujete potencijal njegove vrijednosti. Kupci su svjesni da su predmeti rabljeni, ali ako ste uložili u njega, to je neki oblik ‘dodatne’ vrijednosti koja često može presudna pri kupnji.

3. Odredite vrijednost

Važno je imati na umu jednu stvar – nešto što je vama gotovo bezvrijedno, netko drugi cijeni i spreman je izdvojiti novac za taj predmet! No, nikako nemojte zloupotrijebiti tu prednost.

Provjerite cijene novog proizvoda. U tome vam mogu pomoći e-trgovine te svakako pogledajte na nekoliko mjesta kako biste dobili prosječnu cijenu novog proizvoda.

Provjerite njegovu dostupnost. Jeste li teško pronašli takav proizvod ili ga je bilo relativno lako pronaći? To je veoma važan element jer, kao što pretpostavljate, proizvod koji je teže pronaći ima veću vrijednost.

Pretražite prodaju li se slični/isti predmeti već na Total Oglasniku. Uzmite u obzir cijenu koju su postavili drugi prodavači, no svakako u računicu uvrstite i gore navedene elemente kako biste dali razumnu cijenu, kako za vas, tako i za potencijalne kupce.

Provjerite koliko puta je taj oglas prikazan na Total Oglasniku, tj. koliko puta su ga potencijalni kupci pogledali uzimajući u obzir koliko dugo se predmet nalazi na stranici. Ta informacije pokazuje koliko je taj proizvod ‘atraktivan’.

Uzimajući u obzir sve navedene elemente odredite cijenu proizvoda!

Ako nema puno takvih rabljenih proizvoda na prodaju, ne morate značajno spuštati cijenu, no ako ima, možda ćete morati malo spustiti cijenu kako biste ga prije prodali. Ako je predmet teško naći te ako su cijene drugih prodavača visoke, realna cijena će vam omogućiti da privučete pažnju potencijalnih kupaca i prije ga prodate. Ovisno o stanju proizvoda te njegovoj starosti i ‘traženosti’, odredite cijenu uzimajući u obzir cijenu novog proizvoda!

4. Slanje poštom ili preuzimanje

Kupci su često iz nekih drugih gradova diljem Hrvatske te je važno napomenuti postoji li mogućnost slanja poštom. Budite detaljni te istražite cijene slanja paketa ako se radi o proizvodima koji se mogu slati na takav način. Time će potencijalni kupac odmah imati informaciju o dodatnom trošku, ali i mogućnostima preuzimanja ako se odluči na kupnju.

Mnogu kupci će željeti vidjeti i isprobati proizvod (pogotovo ako se radi o mobitelima ili automobilu), pa predložite vremenski okvir koji vam odgovara u kojem ga potencijalni kupac može doći vidjeti te isprobati. Time dajete dodatnu sigurnost da ‘ne muljate’ i otvoreni ste za komunikaciju o svim manama i vrlinama proizvoda.

5. Predstavite proizvod kroz tekst

Veliki broj prodavača u ‘opis proizvoda’ stavi samo osnovne informacije, što ne ulijeva povjerenje kupcima i može ih odvratiti od proizvoda. Iskoristite ovu mogućnost i predstavite proizvod – kada je kupljen, koliko često je korišten, ima li nekih oštećenja te je li bio na nekom većem/manjem popravku.

Istaknite njegove pozitivne strane, ali i budite iskreni te navedite mane! Kupcima manja ogrebotina neće smetati ako ste je naveli, no ako je otkriju prilikom primopredaje proizvoda bit će skeptični.

Navedite zašto prodajete proizvod! Možda kupujete novi ili ga jednostavno više ne koristite. Što god bilo, važno je dati informaciju potencijalnim kupcima jer u suprotnom uvijek postoji sumnja da nešto nije u redu.

6. Fotografija govori više od riječi

Danas svi imamo fotoaparat u svom mobitelima – iskoristite ga. Fotografirajte proizvod iz nekoliko kuteva, posebno fotografirajte potencijalna oštećenja, te imajte na umu da kupac tako može bolje doživjeti proizvod. Fotografirajte i dodatnu opremu ili neke druge karakteristike koje želite istaknuti.

U oglas možete postaviti veći broj fotografija, pa se nemojte bojati iskoristiti tu mogućnost. Što više fotografija predstavlja proizvod, kupac ima bolju sliku o njemu te je spreman razmisliti o kupnji.

7. Kontakt je sve

Predstavili ste proizvod uz pomoć opisa i slika te odredili cijenu? Ne zaboravite naglasiti način kontakta! Ako želite da vas potencijalni kupci kontaktiraju samo putem emaila, naglasite to i dodatno napišite email adresu u opisu proizvoda. Ako želite da vas kontaktiraju preko mobitela, ali ne želite pozive u neprikladno doba – u opisu proizvoda naglasite vrijeme u kojem ste slobodni javiti se i razgovarati s potencijalnim kupcem. Ne želite pozive? Napišite mogu li vas kontaktirati putem SMS-a ili Vibera!

Što jasnije upute date, nastaje manje problema u komunikaciji te stvarate temelj za dobru suradnju s potencijalnim kupcem!

Bonus savjet

Uz predmet imate neki dodatni dio? Predstavite to kao poklon kupcu!

Možda je to maska za mobitel ili remen koji savršeno stoji uz haljinu. Važno je da ste spremni ponuditi veću vrijednost potencijalnom kupcu i tako iskazati da imate dobre namjere.

Sada kada ste spremni dodatno zaraditi na rabljenim predmetima, vrijeme je za registraciju i predaju oglasa!

Ocijeni oglas

About Author

Leave a Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Total Oglasnik