Savjeti za uspješnu prodaju nekretnina

Total Oglasnik donosi savjete koji Vam mogu pomoći da brže i jednostavnije prodate svoju nekretninu.

Objavite video u oglasu

Total Oglasnik svojim oglašivačima nudi još jednu funkcionalnost, a to je objava videa u oglasima.

Kvalitetnim oglasnima brže do kupaca

Od iznimne je važnosti oglašavati nekretninu u odgovarajućoj rubrici!

7 stvari koje utječu na cijenu vaše nekretnine

Lokacija, stanje nekretnine, susjedstvo, stanje na tržištu – samo su neki od faktora koji mogu utjecati na cijenu nekretnina:

1. Lokacija

Lokacija je ključni faktor u određivanju cijene nekretnina. Kuća ili stan u blizini odlagališta otpada, bučne prometnice ili industrijskog postrojenja mogu (negativno) utjecati na vrijednost nekretnine.Kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor neće postići istu cijenu na periferiji ili u središtu grada, odnosno na moru ili u pitomom mjestu u unutrašnjosti. Tako se, primjerice u istočnim ili sjevernijim krajevima Hrvatske, na oglasniku Total-Oglasnik.com mogu pronaći kvalitetne, dobro opremljene kuće za čiju cijenu bi se u Zagrebu ili negdje na moru mogla dobiti nekretnina barem dvostruko manje površine.

2. Vrijeme prodaje

Onima kojima se žuri s prodajom nekretnine ponekad je bitno samo da ju prodaju u što skorijem roku. Stoga mnogi od njih neće čekati bolju ponudu, niti kupca koji će ponuditi veći iznos, već će uzeti ono što im se nudi. U takvim su slučajevima često spremni na kompromis i na dogovor oko cijene.

3. Stanje nekretnine

U kakvom je nekretnina stanju uvelike utječe na cijenu. Odražavane i kvalitetne nekretnine prije će pronaći kupce. Oni uvijek gledaju u kakvom je nekretnina stanju, osim, naravno, ako ne kupuju zbog zemljišta pa ju ionako planiraju rušiti. Bitno je da je nekretnina koja se prodaje u dobrom stanju. Krov koji curi, vlaga na stropovima i zidovima, nefunkcionalna stolarija… samo su neki od znakova da nekretnina nije u potpunosti održavana što bi moglo odbiti kupce ili spustiti cijenu nekretnine.

4. Stanje na tržištu

Prije dolaska krize vladala je velika potražnja za nekretninama, a istovremeno su njihove cijene bile izrazito visoke. S dolaskom gospodarske krize tržište je utihnulo, te se broj kupaca smanjio iako su cijene izrazito pale.

5. Susjedstvo i okolina

Ma kako se trudili, ponekad je neku nekretninu izrazito teško prodati, a razlog tome može biti i susjedstvo. Izrazito glasni ili nepristojni susjedi mogu mnogo učiniti pri procesu prodaje nekretnine. Primjerice, udarci, skakanje ili galama koji dopiru s kata iznad neće pozitivno djelovati na potencijalne kupce koji dolaze u obilazak stana.

6. Ulaganja u nekretninu

Ponekad i mala ulaganja mogu podići cijenu nekretnine. Stoga je prije stavljanja na tržište potrebno učiniti korekcije te ispraviti nedostatke. Total Oglasnik preporučuje prodavateljima da oliče zidove, poprave slavine, žljebove, ograde i vrata te ostale dijelove nekretnine koje bi kupcima mogle biti bitne.

7. Dodatna vrijednost

Nije rijetkost da prodavatelji uz nekretninu koju prodaju uključe dodatan „sadržaj“ koji može podići vrijednost nekretnine. Ponekad je riječ o nekretnini koja se prodaje potpuno (kvalitetno) namještena, ponekad vlasnici uz kupnju stana poklanjaju televizor, a putem oglasnika Total-Oglasnik.com prodavali su se i stanovi u čiju je cijenu uključen i automobil.

4 pogreške kod određivanja cijene nekretnina

Oglašavanu cijenu nekretnina određuje njihov prodavatelj, no cijenu po kojoj će se nekretnina u konačnici prodati ipak određuju kupci. Total Oglasnik Vam donosi koje sve greške kod određivanja cijene mogu utjecati na brzinu prodaje kuće, stana, zemljišta ili drugih nekretnina:

1. Previsoka početna cijena

Mnogi prodavatelji oglašavaju nekretnine za prodaju po mnogo višim cijenama no što su spremni prodati. Na žalost, nisu svjesni da će napuhivanje cijene samo produžiti vrijeme za prodaju ili najam oglašene nekretnine. Naime, kako se proces prodaje bude oduživao,  s vremenom će morati korigirati cijenu kako bi zainteresirali kupce. Total Oglasnik predlaže prodavateljima da izbjegavaju napuhavanje cijena te oglašavaju nekretnine po što realnijim cijenama.

2. Oglašavanje cijena tipa 129.919,99 eura

Prilikom prodaje nekretnina preporučljivo je navoditi što realnije brojeve. Total Oglasnik preporučuje prodavateljima te da izbjegavaju oglašavanje cijene kao što je primjerice 129.919,99 eura,  te istu radije oglase kao iznos od 130.000,00 eura.

3. Određivanje cijene prema sentimentalnoj vrijednosti

Vlasnici nekretnina mogu odrediti cijenu po svojoj volji, no to ne znači da će se ona i prodati za taj iznos. Prije stavljanja nekretnine na tržište vrlo je bitno odrediti njenu realnu vrijednost i oglašavati realnu cijenu. Savjetujemo prodavateljima da na oglasniku za nekretnine Total-Oglasnik.com provjere po kojim se cijenama prodaju takve ili slične nekretnine u naselju u kojem se prodaje i njihova kako bi barem približno mogli odrediti njezinu vrijednost. Ukoliko već postoje nekretnine koje su prethodno prodane u blizini, poželjno je raspitati se o njihovim cijenama.

4. Nema pregovaranja oko cijene

Prilikom prodaje nekretnine prodavatelj mora biti svjestan toga kako će kupac gotovo uvijek pokušati spustiti cijenu, stoga prodavatelj mora biti spreman na to, te je poželjno da je fleksibilan po tom pitanju.

Phishing na tržištu nekretnina

Phishing, odnosno „Pecanje“, jedan je od, danas već uobičajenih, načina prevare putem interneta koji mogu dovesti do krađe osobnih podataka građana. Njime se, koristeći e-mail poruke, pokušava doći do podataka kao što su PIN, brojevi računa ili kartica, lozinke i sl.

Znate li učinkovito oglasiti nekretninu?

Nije rijedak slučaj da, unatoč silnim naporima prodavatelja da ju proda, nekretnina dugo stoji na tržištu. No, postoje mali trikovi kojima svoj oglas možete učiniti zanimljivijim i tako privući pozornost potencijalnih kupaca.

Trikovi za bržu i uspješniju prodaju nekretnine

Postoje trikovi kojima možete, čak i u vrijeme recesije, dovesti kupca do svoje nekretnine. Pročitajte savjete koje Vam donosi Total-Oglasnik.com i izdvojite svoju nekretninu u moru ostalih!
Trikovi za bržu i uspješniju prodaju nekretnine

Zaštite sebe i svoj novac!

Zbog Vaše zaštite i smanjenja mogućnosti financijskih zlouporaba, savjetujemo Vam da ukoliko ste dužni platiti akontaciju svakako provjerite osobne podatke prodavača.

5/5 - (1 vote)

About Author

Leave a Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)